Peuter wil niet eten

Avondeten, peuter eet slecht tot niets – 5 Tips voor een beter eetpatroon

Als baby gingen er heel wat flessen door heen, na een jaar at hij met gemak alles wat hem voorgeschoteld werd, maar toen werd hij 2. Ineens is alles wat niet bekent is helemaal niet lekker en schuift hij het bord met gemak weg, zelfs als er sperziebonen op liggen die hij vroeger met liefde op smikkelde.

1. Het ligt niet aan het eten

Als jouw kindje twee is geworden en het eten laat staan zal dat niet aan het eten liggen. Hij heeft namelijk inmiddels ontdekt dat hij wat te zeggen heeft, hij ontwikkeld een zelfbewustzijn. Snel heeft hij door dat op alles wat hij doet of zegt een reactie komt. In het geval van eten is die reactie enorm interessant voor een peuter. Als jij merkt dat je kleintje niet wil eten geeft dat je als ouder een slecht gevoel. Je wilt namelijk dat hij voldoende voedingstoffen binnenkrijgt, en doet er alles aan om dit voor elkaar te krijgen!

2. Serveer geen brood na een warme maaltijd

“Wil je de aardappels en broccoli niet? Zal ik dan een broodje chocopasta voor je maken?”. Enorm verleidelijk om met dit aanbod te komen als je wilt dat hij wat in zijn buik heeft voor het slapen gaan. Toch is dit niet verstandig, hij krijgt namelijk een nieuw aanbod wat hem beter staat. En dat terwijl het natuurlijk voor jou geen goed aanbod is. Chocola in plaats van broccoli is geen waardige vervanger. Hier zitten namelijk geen voedingswaardes in. Groente en fruit is uiteraard een ander verhaal.

3. Zelf eten en converseren

Leg de nadruk niet op het eten tijdens het gesprek aan tafel. Geef zelf wel het goede voorbeeld en eet netjes je bord leeg. Probeer een keer een vliegtuig maar houd het daarbij. Gaat de poort tot twee keer aan toe niet open? Stop dan en ga verder met zelf eten. Praat eventueel met je partner over andere zaken zodat de druk weer van de ketel is. Leg daarna nog even uit dat eten belangrijk is. Echt niet eten? Morgen weer op deze route verder!

4. Eet op tijd en praat erover

Laat je peuter weten dat je gaat koken en dat het eten binnenkort op tafel komt. Zo kan hij zich vast verheugen op het eten en hoeft hij niet spontaan te stoppen met zijn bezigheden. Het is enorm belangrijk om op tijd te eten. Een late maaltijd betekend dat je kleintje meer vermoeid is. Eet daarom ruim voor het slapen gaan zodat hij nog voldoende energie heeft om naar jou te luisteren en te luisteren naar zijn maag.

Meekijken in de keuken

5. Een kijkje in de keuken

Laat jouw peuter eens meekijken hoe jij het eten bereid! Veel gezelliger tijdens het koken hij nog leerzaam ook. Als hij ziet waar het eten “vandaan komt” en hoe het wordt bereid, wordt het een stuk interessanter om te eten. Je hebt ook gelijk extra gespreksstof, “weet je nog dat we die aardappels in het water deden en lieten koken?”. Al knikkend kunnen jullie dan rustig eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *