Chromebook

Chromebook of “normale laptop”?

Wat is een Chromebook en waarom zou ik deze prefereren boven een gewone laptop? Wat zijn precies de voor en nadelen van een chromebook ten opzichte van een laptop?

Werken in de cloud

Wanneer je al gegevens online opslaat heb je weinig interne opslagcapaciteit nodig. Een Chromebook is klein, licht maar heeft ook weinig geheugen. Een Chromebook is dus geen geweldig idee als je honderden films op wilt slaan, wel als je veel op het web surft of online opslagcapaciteit hebt.

Voordelig alternatief

Dankzij de kleine uitrusting m.b.t. het geheugen en RAM werkgeheugen zijn de kosten voor een Chromebook ook beduidend kleiner. Een gemiddelde Chromebook gaat over de toonbank voor € 199,- tot € 299,-. Een laptop kan uiteraard alle kanten op, die gaan tot meerdere duizenden euro’s.

Besturingssysteem

Een Chromebook maakt gebruik van een ander besturingssysteem dan bijvoorbeeld Windows of Mac OS. Je zult dus wel even moeten wennen aan het besturingssysteem. Buiten het besturingssysteem is het dus gebruikelijk dat je veel in de cloud doet, dus veel in het browser. Aan het browser veranderd niets als je Google Chrome gebruikt!

Energieverbruik

Over het algemeen gaat de batterij van een Chromebook langer mee dan die van een laptop. Een laptop heeft meer componenten en voornamelijk grotere en sterkere componenten die aangestuurd moeten worden. Hiervoor is energie nodig. Een chromebook kan dus met dezelfde capaciteit, langer aan blijven.

Foto bewerking, 3D software

Het gebruiken van foto/video bewerkingssoftware of 3D software is bij een Chromebook een verloren zaak. Dit zijn taken die een Chromebook met een kleine processor en videokaart simpelweg niet aan kan. Daarbij is het een stuk lastiger om een dergelijk programma uit te voeren omdat we met het Chrome OS besturingssysteem te maken hebben.

Netflix en chill

Geen probleem! Netflix, Videoland, Youtube, muziek streamen, dat is allemaal geen probleem, zolang dit maar het enige is wat je doet op de Chromebook. Als de enige taak van de Chromebook is om een video te laten zien, kan hij dit prima aan!

Games

Als je een gamer bent en graag een schietspel wilt spelen op de laptop (of Chromebook) is een windows laptop of Mac OS laptop aan te raden. Een chromebook kan dit eigenlijk niet goed aan, al is het natuurlijk wel afhankelijk van het spel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *