Google Adsense

Hoe Werkt Google Adsense

De meest bekende adverteer mogelijkheid op het internet is Google Adsense. Het is gemakkelijk te gebruiken en zorgt voor een beetje extra inkomen van een website houder. Google is één van de grootste spelers op het gebied van online adverteren en als je besluit dit programma te gebruiken kun je uitgaan van een stabiele uitkomst.

Wat is Google Adsense?

Google Adsense is een adverteer programma en is eigendom van Google. Google Adsense kent twee kanten. De adverteerders en de gebruikers. De gebruikers zijn mensen die hun website winstgevend willen maken. Door je aan te melden en gebruik te gaan maken van Google Adsense krijg je de kans om de juiste advertenties bij de juiste artikelen te plaatsen. Adsense is dan ook één van de simpelste manieren om jouw artikelen geld op te laten leveren. 

Aanmelden voor Google Adsense

Heb jij een blog of website? Dan kun je jezelf aanmelden voor Adsese. Aanmelden voor Google Adsense is vrij simpel. Je vult in de Google zoekmachine “Google Adsense” in en kiest de eerst opkomende link. Er verschijnt direct een knop met aanmelden of sign up now. Hierna krijg je de mogelijkheid om jouw website url in te vullen en kun je kiezen of je Adsense hulp wilt ontvangen op jouw e-mail adres. Nu kun je jouw thuisland uitkiezen en moet je akkoord gaan met de voorwaarden. Na het invullen van de gegevens is het zaak dat je jouw bankrekeningnummer invult. Hierop zullen de betalingen vanuit Google op jouw rekening komen te staan. Let dus op dat dit rekeningnummer correct is. 

Het rekeningnummer geverifieerd krijgen kost even wat tijd, maar je kunt alvast beginnen met het plaatsen van advertenties.

Site autoriseren voor advertenties

De volgende stap is het autoriseren van jouw website om advertenties te laten zien. Dit is in een paar stappen gelijk geregeld. Je wilt je site autoriseren voor advertenties omdat je anders simpelweg niets verdient aan de vertoonde advertenties. Als je site niet bekend is in jouw Adsense account zullen de advertenties wel zichtbaar zijn. Je kunt er alleen niets aan verdienen en de adverteerder hoeft ook niet te betalen. Volg de onderstaande stappen om jouw website te kunnen autoriseren:

  • Log in bij Google Adsense
  • Navigeer naar “Instellingen” in het linker venster
  • Klik als eerste op “Mijn Sites”
  • Je komt uit op “Sites Beheren” hier rechts boven staat een plusje, klik deze aan.
  • Voer je URL in van jouw website.
  • Hierna kun je onderaan op dit icoontje klikken: .
  • Klik op “Siteautorisatie” en kies voor ‘Alleen mijn geverifieerde sites mogen mijn advertentiecode gebruiken.
  • Kies opslaan en jouw site wordt binnen 2 dagen geautoriseerd. 
Only Allow verified sites Google Adsense

Stappenplan van Google

Een advertentie blok maken 

Om een advertentie te plaatsen op jouw website, moet je natuurlijk iets hebben om neer te zetten. Nu jouw website of blog geautoriseerd is kun je beginnen met het creëeren van advertentieblokken. Met blokken bedoelen we voornamelijk de grote van een advertentie op jouw website. Dit doe je door naar “Mijn advertenties” te gaan. Klik hierna op “Nieuw advertentieblok” en geef het nieuwe blok een naam. Nu kun je het formaat selecteren. Let op dat zo’n advertentie niet je hele pagina inneemt. Het belangrijkste deel van jouw website of blog blijft nog steeds de content. Dit is dan ook het eerste wat we willen zien, niet een gigantische advertentie. Als laatste kun je jouw advertentiecode opvragen en deze implementeren op jouw website. Zodra de code online komt leest Google nogmaals de pagina uit. Hierop kiest Google de juiste advertentie bij de content. 

Stappenplan van Google

Gegevens die Google Adsense jou verschaft

Geschatte inkomsten

Nu alles geïnstalleerd is op de juiste positie kun je gegevens bij houden bij Google Adsense. Eén van de eerste onderwerpen die je tegenkomt zijn de geschatte inkomsten. Ze laten zien wat je vandaag, gisteren, deze week en deze maand hebt verdient. Je kunt zo mooi bijhouden op welke dagen je beter verdient en op welke dagen je wat minder aanloop hebt. 

Paginaweergaven

Hier wordt aangetoond hoeveel mensen er op jouw website zijn geweest waar een actieve advertentie aanwezig was. Dit wil nog niet zeggen dat de advertentie überhaupt in het zicht was. Door dit goed te analyseren kun je zien wanneer het drukker is op de dag en wanneer het rustiger is op een dag. Ook deze gegevens worden onderverdeeld in “vandaag”, “gisteren”, “laatste 7 dagen”, “deze maand”. 

Vertoningen

Dit gaat over de actieve bezoekers die wel langs jouw advertentie zijn gekomen. Heb jij twee advertenties op één pagina? Dan kan het zijn dat één bezoeker op één pagina zorgt voor twee vertoningen. De vertoningen laten je dus zien hoeveel verkeer er is geweest m.b.t. jouw advertenties. Ook deze gegevens worden onderverdeeld in “vandaag”, “gisteren”, “laatste 7 dagen”, “deze maand”. 

Klikken

Klikken laat jouw zien hoeveel mensen er een advertentie zo interessant vonden, dat ze erop geklikt hebben. Het aantal klikken zal dus altijd aanzienlijk kleiner zijn dan het aantal vertoningen. Je raad het al: deze gegevens kun je gemakkelijk bekijken en worden onderverdeeld in “vandaag”, “gisteren”, “laatste 7 dagen”, “deze maand”. 

CTR

CTR staat voor: Click Through Rate en laat jou zien wat voor percentage van jouw bezoekers die een vertoning veroorzaken, klikken op de advertentie. Hoe hoger de CTR is, hoe relevanter de advertenties op jouw pagina zijn! Met goede content en een relevante adverteerder behaal je een hoger CTR.

CPC

CPC is een afkorting van “Cost Per Click” en wordt vertaald in Valuta omdat het laat zien hoeveel cent of euro je gemiddeld binnen krijgt per keer dat iemand op een advertentie klikt. Hoe hoger de CPC is, hoe meer de adverteerder heeft betaald om op jouw website te staan.

RPM van pagina

RPM is een afkorting van “Revenue Per Mille” en houd in hoeveel je verdient aan 1.000 bezoekers. Je kunt hiermee leuk berekenen hoeveel één bezoeker waard is op jouw website of blog!

Foute klikken

Klik nooit zelf op een advertentie! Dit gaat ten kosten van jouw Google Adsense account. Dit account is gekoppeld aan jouw bankrekening waardoor je dus nooit meer een Google Adsense account kun krijgen! Klikt er niet op, laat niemand erop klikken, laat het lopen zoals het hoort!

Waar moet ik advertenties plaatsen?

Op jouw eigen blog of website is het zaak om te experimenteren met posities. Kijk waar advertenties het beter doen, maar let ook op de tijd die men besteed op jouw website. Als bezoekers jouw website verlaten om op een advertentie te klikken wil niet betekenen dat ze ook terugkomen. 

Heb je geen website of blog? Gebruik dan een content website waar jij op mag plaatsen zoals: InfoNu. Hier hoeft je namelijk geen website te bouwen of aan lastige projecten te denken. Enkel het schrijven van artikelen over allerlei uiteenlopende onderwerpen is hier van belang!

Schrijf mee met InfoNu!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *