Slapen

Hoeveel slaap heb je nodig per nacht?

De hoeveelheid slaap per nacht bepaald hoe jij overdag functioneert. Zonder een goed slaapritme raken je hersens in de war en reageert lichaam minder accuraat op prikkels. Minder dan 6 uur per dag slapen wordt als problematisch beschouwd.

Een kind heeft meer slaap nodig dan een volwassene, dat is algemeen bekent. Maar met hoeveel uur kun je rekening houden? Hieronder een schema van het ideale minimale aantal uren slaap:

LeeftijdAantal uur nodig slaap per 24 uur
< 1 Jaar15 uur
1 Jaar14 uur
2 Jaar13 uur
3 – 4 Jaar12 uur
5 – 9 Jaar11 uur
10 – 13 Jaar10 uur
14 – 16 Jaar9 uur
16 – 18 Jaar8 uur
18 + 7 – 8 uur

Iedereen slaapt anders

Of je nu werkende bent, full-time huisouder of werkloos kijkend naar Videoland, iedereen heeft een ander slaapritme. Er zijn mensen die claimen slechts 3 uur per nacht te hoeven slapen. Dit wordt echter afgeraden door slaapdeskundigen. Zij zeggen dat 3 uur per nacht vanzelf z’n tol gaat eisen en dat het op de lange termijn niet goed is voor het lichaam. Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen, je hersenen en spieren hebben immers rust nodig om de dag te kunnen verwerken.

Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

Slapende baby

Baby’s slapen in een geheel ander ritme dan kinderen en volwassenen. Het slaapritme van een baby is nog niet volledig ontwikkeld, hierdoor slaapt een baby veel meer en zijn ze korte delen van de dag wakker. Geleidelijk bouw je de slaapjes af. Als ze anderhalf jaar oud zijn doen ze vaak nog maar één middagdutje.

Bijslapen in het weekend

Hard doorwerken door de weeks en bijslapen in het weekend. Het is een veelgebruikt excuus om in het weekend langer te blijven liggen. Er is helaas bewezen dat “bijslapen” in het weekend totaal geen zin heeft. Je verbetert hiermee je ritme niet, maar het werkt zelfs averechts. Extra lange nachten in het weekend zijn geen oplossing om slaaptekort door de weeks op te lossen.

Een dutje of even gaan liggen

Ontspanning is belangrijk voor de werking van het lichaam. Even gaan liggen na de lunch of na het diner is een goed idee. Dit heeft een stimulerende werking op de aankomende uurtjes om je dag af te sluiten. Voorkom hierbij wel dat je uren slaapt. De bedoeling is om even rust te pakken, een minuut of 15 – 30. Hierna ga je weer aan de slag, echt diep in slaap vallen werkt tegen je.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *