Gefrustreerde ouder

Mijn kindje schreeuwt continu – 5 Tips hier mee om te gaan

Wanneer een peuter de peuterpuberteit bereikt begint hij/zij zichzelf te ontdekken. Jouw peuter krijgt door dat zijn/haar reactie een andere reactie uit jou haalt. Het begint een eigen wil te ontwikkelen, en dit hoort erbij, maar het verschilt per kind hoe ermee om wordt gegaan. Helaas gaat dit in veel gevallen gepaard met schreeuwen en drammen.

1. Maak het bespreekbaar

Wees duidelijk en maak afspraken met je kindje. Laat weten dat hard schreeuwen niet helpt om jezelf te uiten. Vertel dat er meerdere manieren zijn om jezelf hoorbaar te maken. Als je kindje oud genoeg is om te begrijpen dat je niet reageert op schreeuwen vertel je dit ook en blijf je consequent in het reageren.

2. Controleer het gehoor

In enkele gevallen schreeuwt je kindje ter compensatie van het gehoor. Laat het gehoor van je peuter even testen voor de zekerheid. Zo weet je zeker dat het op dat vlak goed gaat!

3. Vind de oorzaak

Schreeuwende kids

In veel gevallen vind het drammen plaats na een lange dag. Heeft de kleine een dag op de opvang gehad, en ga je daarna boodschappen doen? Dit kan voor “vermoeide” reacties zorgen bij peuters. Ook als jij zelf de hele dag hebt gewerkt, vind je minder rust tijden de boodschappen. Je hebt minder zin om rustig uit de leggen waar een pak melk vandaan komt, terwijl jouw peuter dit eigenlijk wel nodig heeft. Vermoeidheid is een veel voorkomende oorzaak van een schreeuwend en drammend kind.

4. Negeren of op de gang?

Afhankelijk van je geestelijke gesteldheid maak je op het moment van schreeuwen een keuze. Na een uur lang gekrijs is het uit met de gein. Maar moet je dit negeren of keihard aanpakken? Voor allebei valt wat te zeggen. In de psychologie is het onmenselijk om het kind te negeren. Leg in plaats hiervan uit dat je niet reageert op geschreeuw (ook al doe je dat dus wel).

Een andere oplossing is om je kindje ergens te plaatsen, op de gang of zijn/haar kamer. Als je echt een punt wilt maken is dit een goede manier, maar dit zal de emoties niet stoppen maar erger maken. Doe dit alleen als je daarna de rust kunt vinden om te verklaren waarom hij/zij naar de gang moest.

5. Gebruik niet teveel woorden

Gebruik niet teveel woorden om gedrag aan te spreken. “Dat is gevaarlijk” of “Dat gaat kapot” is genoeg voor een peuter. “Dat is gevaarlijk, straks valt het om en gaat het kapot” is teveel voor een klein kindje, het begrijpt niet goed wat je bedoelt, dit zorgt voor verwarring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *