Peuter Slaat

Mijn peuter slaat, hoe reageer je hier op?

Peuters hebben er een handje van: gillen, stampen en slaan als het niet naar hun zin is. Slaan wordt door de ouders gezien als uiterst agressief en dominant, maar voor een kind ligt dat anders. Een peuter handelt uit impuls en wanneer je “nee” zegt, kan een impuls een slaande beweging zijn. Voor een kindje is dit niet perse een agressieve uiting, slaan is dan een manier om te laten zien dat hij het er niet mee eens is!

Peuter slaat andere kindjes

Het is erg vervelend als je als ouder aan het kijken bent hoe alle kindjes samen spelen, maar die van jou besluit een klap uit te delen aan een ander kind. Het is erg belangrijk om direct en consequent te handelen, laat ten alle tijden weten dat het ongewenst gedrag is. Doe dit wel op een rustige manier, begin zelf niet met schreeuwen als jouw kindje dit wel doet. Blijft rustig en leg concreet maar simpel uit waarom jij nu ingrijpt. “Je mag geen kindjes slaan, dat kindje heeft nu pijn.” Dit is een duidelijke, korte uitleg.

Oorzaak van het slaan, waarom slaat hij?

Het is lastig om de precieze oorsprong van een slaande beweging vast te stellen. Hij praat nog niet zo goed, dus een gesprek is natuurlijk lastig. Toch kun je wel vragen waarom hij boos is, dit begrijpt hij prima. Een aantal redenen waarom een kind kan gaan slaan:

 • Nog geen empatisch vermogen (je kindje kan zich nog niet inleven in de gevoelens van een ander)
 • Frustratie of boosheid (Slaan is een uiting van frustratie of boosheid)
 • Irritatie (Broertje of zusje zit in de weg tijdens het spelen)
 • Erkenning (Praten is nog lastig, met slaan krijgt hij wel aandacht!)
 • Emoties uiten (Eigenlijk kan elke emotie bij een peuter worden geüit in de vorm van slaan)

Dit is toch niet normaal?!

Jawel! Zeker een peuter, wat in de peuterpuberteit zit, zal nog wel eens vaker slaan. Het is slechts een vorm van aandacht trekken of emoties uiten. Belangrijk is dat je er juist naar handelt en het gedrag afkeurt. Vanaf 2 jaar kunnen kindjes leren om “een volgende keer” anders te reageren.

Wat doe ik met mijn peuter als hij slaat?

Het meest belangrijk is dat je rustig bent én blijft. Het is makkelijk om je te laten gaan en je kind de hoek in te sleuren, hij leert hier helaas niets van. Praat met hem, wacht even tot hij iets is afgekoeld en geef aan dat je begrijpt dat hij boos is. Maar hoe leer het slaan dan af?

 • Corrigeer het gedrag. Geef aan dat het niet oké is wat hij doet, maar straf je kindje niet. Zeg bijvoorbeeld niet: “Jij bent stout!”. Dit is een persoonlijke aanval en kan heel gevoelig vallen bij een peuter. Zeg in plaats daarvan: “Ik vind het niet leuk dat je slaat, dat doet pijn en ik wordt er verdrietig van.”
 • Wees kort en duidelijk. Gebruik woorden die hij/zij kent en kijk elkaar aan als je uitlegt dat slaan niet mag.
 • Blijf rustig. Zelf schreeuwen heeft geen enkele zin. Jij bent het voorbeeld als kalme ouder. Zorg ervoor dat je peuter dit mee krijgt.
 • Stel geen vragen. Vragen waarom hij slaat is te ingewikkeld voor een jong kind. Tijdens een opwelling heeft je peuter geen tijd en energie om hierover na te denken. Sterker nog, je wekt meer irritatie op omdat je peuter niet kan antwoorden op jouw vraag.
 • Laat je kindje zelfstandig worden. Een grote reden van irritatie bij peuters is dat de ouder te snel wilt helpen. Ruimen jullie samen op voor het slapen gaan? Laat je kindje het meeste doen, het is nu tijd om zelfstandig te worden!
 • Structuur. Wees consequent in wat je zegt en wat je jouw peuter laat doen. Wanneer er duidelijk is in wat jij van hem verwacht is een driftbui ook sneller afgelopen.

Peuter slaat zichzelf in het gezicht

Sommige peuters hebben de pijnlijke eigenschap om zichzelf te slaan voor jouw aandacht. Als ouder is dit het laatste wat je wilt zien en gelijk wil je ingrijpen door zijn handjes van zijn gezichtje te houden. Zeer begrijpelijk, maar niet de oplossing. Ook in dit geval is het meest verstandig om en communiceren met elkaar. Maak duidelijk dat dit niet is wat jij wilt en dat jij er verdrietig van wordt. Troost je peuter echter nog niet als hij/zij in alle staten is. Dit is namelijk waar hij naar op zoek is, aandacht omdat hij zichzelf slaat. Even uit laten razen en hierna in korte lijnen uitleggen dat dit niet oké is. Zorg ervoor dat je samen weer vrolijk het gesprek uit komt en laat hem even afkoelen.

Leg de focus op de verbinding met je kindje

Begint je kindje te slaan op het moment dat je weg wilt uit de speeltuin, of als je eindelijk even samen de deur uit wilt gaan? Pak de voorafgaande momenten dan anders aan en geef meer aandacht voordat je het aangeeft. Als jij net de afwas hebt gedaan en dan gelijk aan jouw, al spelende, kindje doorgeeft dat jullie weg gaan is verwarrend. Die kleine was namelijk net met een brandweerauto een hond aan het redden. Speel een half uurtje van tevoren mee met jouw peuter en geef daarna exact aan wat je gaat doen. “Mama pakt alvast even haar schoenen zodat we zo kunnen gaan”, “Wil jij de lampen even uitdoen”? “We gaan nu samen even opruimen voordat we weggaan”. Zo bouw je het op en verminder je de verassing.

“Dit is geen irritatie, ik ben bang!”

Vreemd maar waar, een peuter kan heel goed bang zijn. De reactie hierop is slaan. Wanneer angst een rol speelt heeft dit waarschijnlijk te maken met een vervelende (aggressieve) ervaring van buitenaf. Een kind zal altijd grenzen blijven opzoeken, dat is niet nieuw. Zeker met broers of zussen zullen er stoei partijtjes zijn om te kijken hoever ze kunnen gaan.

Het áller, állerbelangrijkste:

Kijk eerst naar jezelf wanneer je zo’n situatie ingaat. De makkelijke uitweg is schreeuwen, het verplaatsen van het kind of negeren. Dit mag niet de overhand nemen. Neem adem, denk rustig na en ga de “strijd” aan! Zorg ervoor dat je kind beter wordt voor deze ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *