Gezond eten peuter

Mijn peuter weigert te eten, wat nu?

Het is de normaalste zaak van de wereld, een peuter die niet goed eet. Maar ligt dit nu aan ons (de ouders)? Het is een vraag waar veel onderzoek naar is gedaan. Een kind heeft ten eerste veel minder nodig dan wij over het algemeen denken. Daarentegen hongert een kind zichzelf nooit uit, als hij/zij niet eet, is morgenochtend alles heerlijk. Mits je natuurlijk niet extra koekjes, snoepjes en toetjes voert.

5 Tips om je peuter gezond te laten eten

Wees consequent en gestructureerd

Eén van de belangrijkste aspecten om je peuter fatsoenlijk te laten eten is het creëeren van een rustige, veilige maar logische omgeving. Jouw kindje moet aan de sfeer voelen dat het etenstijd is. Zodra er structuur in het eet ritme zit schuift je kindje gemakkelijker aan tafel en staat hij/zij open voor wat er op het bord ligt.

Net zo belangrijk is consequent zijn. Wanneer jij vaste tijden aan kunt houden begrijpt jouw kindje eerder wanneer er gegeten gaat worden. Vaste tijden en een vaste plek om te eten is de basis van een goede eetgewoonte.

Bepaal de tijden en plaats, niet de hoeveelheid

Zorg ervoor dat de structuur door jou bepaald wordt, je hoeft echter niet de hoeveelheid eten die er naar binnen gaat te bepalen. Jouw kindje mag dit zelf doen. Aanstalten maken om een hap te nemen is al stap één. “Hierna niet meer eten?” Prima, morgen weer een kans!

Benadruk het eten niet

Leg niet de nadruk op het eten. Eet met z’n allen maar neem de dag door. Eet je kindje niet, dat is jammer, maar niet benoemingswaardig. Als een kind niet eet, heeft hij/zij geen trek! Als iedereen klaar is met eten, kan alles in één keer worden afgeruimd en is de kans op eten dus verkeken.

Vermijd zinnen zoals: “Hmmm, deze broccoli is lekker”. Dat heeft nog nooit een kind aangezet tot eten. Laat hem/haar spelen met het eten en ruim af wanneer je klaar bent.

Wees niet bang iets nieuws te serveren

Nieuwe soorten voedsel neer blijven zetten is een sleutel naar succes. Hierdoor verdwijnt de “angst” van je kindje om iets nieuws te proberen. Sommige kinderen lusten nu eenmaal meer dan anderen, maar nieuwe smaken ervaren is iets waar je nooit genoeg van krijgt. Dit kenmerkt in een latere levensfase jouw kindje.

Eet samen

Als het kan, eet dan tegelijk met zoveel mogelijk leden van het huishouden. Zien eten doet eten, wanneer jullie lekker eten, drinken en kletsen ervaart je kindje dit als prettig en is de drempel om ook wat hapjes te nemen kleiner.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *