Soundbar BlueSound

Een streaming soundbar in de woonkamer, is dat genoeg?

Bluesound Pulse Soundbar

Soundbars en streaming soundbars zijn erg populair. Een streaming soundbar kan een complete audio installatie vervangen. Omdat er bijna geen bekabeling nodig is vallen ze in moderne woningen erg in de smaak. Dun, plat en makkelijk weg te werken. Een soundbar is vaak dé oplossing voor een nieuwe woning en het alternatief voor onze oude vertrouwde stereo installatie. Maar wat maakt nu een goede soundbar en waar moet je op letten?

↓ Past een bar in mijn interieur?
↓ Een externe subwoofer
↓ Het verschil tussen: wel of geen streaming
↓ Home Cinema
↓ De beste soundbars van dit moment
↓ Welke soundbars voldoen aan mijn eisen?
↓ Conclusie

Past een soundbar in mijn interieur?

Een soundbar is niet zomaar een kleine luidspreker die je overal kunt plaatsen. De gemiddelde soundbar heeft namelijk een breedte van 80 cm – 100 cm. Je hebt dus met name in de breedte best wat ruimte nodig. Bijna alle soundbars hebben de mogelijkheid om opgehangen te worden. Integratie met een hangende televisie is dus geen probleem.

Harman Kardon Soundbar

Houd er wel rekening mee dat er een kabel van de soundbar naar de tv loopt om het geluid synchroon te laten lopen.

Maar wat als jouw televisie staat, bijvoorbeeld op een meubel? Dan zul je rekening moeten houden met de hoogte, breedte en diepte van de bar. De dunne tv’s die we tegenwoordig hebben staan vaak niet erg hoog op hun voetjes. Het kan dus zijn dat de soundbar die jij op het oog hebt voor je beeldscherm uitkomt! Dat is natuurlijk niet wat we willen. Bekijk dus altijd goed de afmetingen, meten is weten!

Een subwoofer bij de soundbar

Sonos Subwoofer Wit

Merken als Harman Kardon, Samsung, Sony, LG, Sonos, Bluesound etc. bieden vaak de optie om een subwoofer toe te voegen. Bij de zoektocht naar de juiste soundbar zul je van te voren moeten bedenken of er ruimte is voor een subwoofer. Deze kunnen draadloos zijn, maar ook bekabeld. Zorg er dus voor dat je weet wat je koopt m.b.t. de bekabeling.

Het verschil tussen een soundbar en een streaming soundbar

Het woord streaming is al een aantal keer voorbij gekomen. Maar wat is de meerwaarde van een bar die kan streamen?

 1. Bediening via een smart device.
 2. Direct afspelen van muziek via streamingsdiensten (denk aan: Spotify, Tidal, Deezer, Qobuz).
 3. Beluisteren van duizenden zenders via internet radio.
 4. Geen opslagcapaciteit verlies door het gebruiken van “de cloud”.
 5. Geen stapels muziek cd’s maar alles op je smartphone, tablet of laptop.
Heos by Denon App

Home Cinema

Hoewel home cinema niet meer zo’n grote hype is als een paar jaar geleden, is er nog steeds veel vraag naar. Geluiden om je heen maken een film ervaring compleet. Veel soundbars bieden geen of slechte gelegenheid om uit te breiden naar een surround opstelling. Daarbij kies je niet zomaar voor een soundbar, je wilt namelijk van al die lelijke kabels af! Er zijn een aantal merken die draadloos surround aanbieden. Let wel op dat dit ook werkt bij televisie geluid en welke formaten er ondersteund worden.

In mijn opinie is de enige echte goede surround oplossing die van Sonos. Sonos geeft je de mogelijkheid om twee achtergrond luidsprekers te installeren zonder vertraging. Dit is wel afhankelijk van jouw draadloze netwerk en de stabiliteit hiervan. Met een Sonos Playbar, Playbase of Beam kun je uitbreiden met bijv. de Sonos One als achtergrond luidspreker voor de ultieme ervaring.

De beste soundbars van dit moment

De meest hoogwaardige soundbars van dit moment liggen in een hoger prijs segment. Zeker als we alle aansluitmogelijkheden willen, streaming willen gebruiken en een goede surround opstelling willen maken wordt de lijst erg klein. Een aantal bars met streaming en surround ondersteuning:

 1. Heos by Denon Soundbar + Subwoofer. Prima ondersteuning van de grootste streaming diensten. De subwoofer verzorgt de lage tonen.
 2. Sonos Playbar. Ondersteuning van alle mogelijke streaming diensten. Mogelijkheid om uit te breiden met een enorm krachtige subwoofer. Ook de mogelijkheid om een draadloze surround opstelling te maken.
 3. Bluesound Pulse Soundbar. Geluidtechnisch de beste soundbar op de markt. Ook in ondersteuning van online muziek diensten volstaat deze soundbar. Tevens uit te breiden met een subwoofer en de mogelijkheid om surround te creëeren door maximaal twee achter luidsprekers aan te sluiten (draadloos).

Welke soundbar voldoet aan mijn eisen, waar moet ik op letten?

Met de oneindige mogelijkheden van soundbars tegenwoordig spelen er veel factoren mee. Let daarom op de volgende aspecten:

 • Kan de bar direct streamen vanaf mijn smartphone? Zo ja; ondersteund hij de muziekdienst waar ik een abonnement op heb?
 • Ondersteund de bar ook bluetooth? Zo kun je ook eigen opnames en bijv. een youtube filmpje over de bar laten horen.
 • Hoe wordt de soundbar aangesloten op de televisie? Via een digitale optische aansluiting, HDMI of analoge verbinding. Bekijk jouw tv voor de mogelijkheden!
 • Ondersteuning van audio formaten zoals Dolby.
 • Let niet op wattage, maar beluister verschillende opties bij een specialist om tot een conclusie te komen. De interne luidsprekers zijn klein, dus hebben niet veel wattage nodig. Het gaat om de kwaliteit van de luidspreker in combinatie met de versterking wat het resultaat laat horen.

Conclusie

Het kan een hele zoektocht zijn om de juiste bar uit te zoeken. Maar zeker op het gebied van geluid is het wijs om eerst even te luisteren wat hij kan. Ga hiervoor naar een specialist zodat je de tijd kunt nemen. In de bekende grote elektronica ketens is het vaak toch moeilijk om goed te vergelijken.

Neem vooral de tijd om uit te zoeken wat de verschillen zijn tussen soundbars. Dit mag geen overhaaste conclusie zijn aangezien je dit product waarschijnlijk dagelijks gaat gebruiken! Zeker in dit digitale tijdperk is het verstandig om een soundbar te kiezen die jouw stream muziekdienst ondersteund.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *