Prikje consultatiebureau

Vaccinatie prik tijdens griep of koorts bij baby, mag dat?

Als je kindje griep heeft, heeft hij jou het hartst nodig. Een verhoging bij een baby zul je altijd nauwlettend in de gaten moeten houden. Een baby heeft normaal gesproken een stabiele lichaamstemperatuur van 36.5 tot 37.5 graden. Als de temperatuur hoger wilt moet je scherp zijn en zoveel mogelijk de temperatuur meten. Soms moet je kindje precies die dag, of de volgende dag een vaccinatie prikje, maar is dat wel verstandig?

Temperatuur baby meten

Het meten van de temperatuur van jouw baby gebeurt vrijwel altijd anaal. Je weet inmiddels hoe je moet meten en dat je de thermometer na elke gebruik moet schoonmaken met alcohol. Als jouw kindje een temperatuur heeft van 38 graden of meer, kun je spreken van een griepje.

Koorts, binnenkort vaccinatie

Als je kindje precies een verhoging of koorts heeft als er net een prikje moet plaatsvinden, is het verstandig dat prikje uit te stellen. Je kunt gewoon naar het bezoek gaan, maar geef dan even aan dat er sprake is van een temperatuursverhoging.

Vaccinaties hebben geen haast. Het maakt niets uit of een vaccinatie een maand eerder of later plaatsvind. Het is verstandig om de aanbevolen leeftijd te hanteren, maar je mag hier zonder probleem van afwijken.

Bekijk hier welke vaccinaties er per leeftijd vereist zijn op het vaccinatieschema van het rijksvaccinatieprogramma.

Kindje heeft last van het prikje

Het is gebruikelijk dat een kind bijwerkingen ervaart van de vaccinatie, het lichaam heeft de tijd nodig om het te verwerken. Klachten kunnen zijn: spierpijn, verhoging (koorts), moe, huilerig. Je zult jouw baby of kindje zeker na het prikje regelmatig moeten meten op een temperatuur verhoging.

De aankomende nachten zul je je iets meer moeten inspannen. Zorg ervoor dat je kleintje het niet te warm heeft. Kleed hem/haar wat minder dik aan zodat de warmte weg kan. Ook moeten de temperatuur metingen ’s nacht gedaan worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *