Inductie of Keramisch kookplaat?

Verschil keramische en inductie kookplaat

Toe aan een nieuwe keuken of eindelijk van het koken op gas af? Dan begint de zoektocht naar de juiste kookplaat. Er zijn er nogal wat op de markt, maar eerst de keuze: Een inductiekookplaat of een keramische kookplaat kopen, wat is beter?

Van het gas af

Het is al even duidelijk, binnen een aantal jaren moet iedereen totaal van het koken op gas af. Je zult dus ongeacht jouw situatie een keer op elektrisch koken over moeten. Het brengt echter heel wat voordelen met zich mee:

  • Onderhoud, bij een elektrische kookplaat (zowel inductie als keramisch) is onderhoud nihil. Na één veeg met een doekje ben je zo goed als klaar.
  • Vlam in de pan, veel minder kans om naast de pan iets in de fik te laten vliegen omdat je niet met direct vuur te maken hebt.
  • Gemak, geen getik van de ontsteker om het gas aan te krijgen, maar één druk op de knop.

Keramisch vs Inductie

Goed, nu we hebben besloten het gas de deur uit te doen rest ons nog de vraag: Wat is er beter, een inductiekookplaat of een keramische kookplaat?

InductiekookplaatKeramsiche kookplaat
Aanschaf prijsRelatief hoog in verhoudingEen stuk voordeliger, al vanaf € 149,-
AfkoelsnelheidVrijwel direct afgekoeldEen paar minuten wachten met schoonmaken, de plaat is nog even heet!
OpwarmsnelheidVeel sneller dan KeramischEen aantal minuten opwarmen naar het hoogste niveau.
LevensduurKorter dan keramischLanger dan inductie.
Andere pannen?Je hebt pannen nodig met een magnetische bodem, vaak zijn vlakke pannen al de juiste.Voor keramische kookplaten heb je geen andere pannen nodig.

Stroomverbruik inductie vs keramisch

Een keramische kookplaat verbruikt zo’n 30% meer stroom dan een inductie kookplaat. Er is meer energie nodig om de kookplaat op vol vermogen te kunnen gebruiken. In beide gevallen is het verstandig om “krachtstroom” te gebruiken. Er zijn kookplaten die op een “normaal stopcontact” werken, maar deze hebben vaak maar 2 pitten. Er zijn uitzonderingen, een 4-pits kookplaat is zo nu en dan ook mogelijk om op een normaal stopcontact aan te sluiten. Echter zal het vermogen dan “pendelen”, wanneer er 4 pitten tegelijk aan staan zal de één afnemen in vermogen en gaat de ander harder werken. Er is simpelweg niet voldoende stroom om alle pitten op maximaal vermogen te kunnen gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *