Geld en Pen

Wanneer heb je recht op kindgebonden budget

Als je kinderen hebt tussen de 0 en 18 jaar, en je ontvangt voor deze kinderen kinderbijslag dan is de kans groot dat je recht hebt op kindgebonden budget.

Waarvoor is het kindgebonden budget bedoeld?

kingebonden budget

Van de belastingdienst ontvang je kinderbijslag elke drie maanden. Het komt echter veel voor dat (afhankelijk van het inkomen) dit niet voldoende is. Hiervoor is het Kindgebonden budget in het leven geroepen. Dit extra maandelijkse bedrag ondersteund de kinderbijslag.

Op hoeveel kindgebonden budget heb ik recht?

Er zitten een aantal voorwaarden aan het krijgen van kindgebonden budget. Het kgb is een extra bijdrage om u te ondersteunen in het onderhoud van uw kinderen. Als u een grootverdiener bent heeft u hier dus geen recht op. Een aantal voorwaarden zijn:
– Uw vermogen mag niet meer dan € 114.776 zijn. Of € 145.136 als u een toeslagpartner heeft.
– U en uw kind zijn fiscaal inwoner van Nederland.
– Uw kind is niet ouder dan 18 jaar.
– U verdient niet “teveel”. Maak een proefberekening op: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

Tot €20.941,- ontvangt u het maximale kindgebonden budget. Na dit bedrag wordt het geleidelijk afgebouwd. Voor een actuele berekening klikt u hierboven.

Waar moet ik kindgebonden budget aanvragen?

Kindgebonden budget wordt automatisch voor u in gang gezet vanaf het moment dat u geboorteaangifte heeft gedaan. Er zijn situaties waar u toch zelf het kgb moet aanvragen zoals:

  • U heeft nog nooit een toeslag ontvangen van de belastingdienst. Denk aan zorgtoeslag of huurtoeslag.
  • Wanneer u minder gaat verdienen kunt u alvast kindgebonden budget aanvragen.
  • U ontvangt geen KGB maar denkt hier wel recht op te hebben.

Vraag dan zelf uw toeslag aan op: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/inloggen_op_mijn_toeslagen

In het geval van Co-ouderschap krijft maar één van de twee ouders het kindgebonden budget. Dit bedrag wordt niet gescheiden over meerdere rekeningen.

Voorbeeld:
Wanneer gaat mijn kindgebonden budget in? De maand na de geboorte ontvangt u kinderopvangtoeslag. Is uw kindje in januari geboren? Dan krijgt u in februari de eerste betaling van het kindgebonden budget.

Bekijk ook:
Uitgaven bijhouden met de 1Money App

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *