LG OLED tv

Wat is OLED tv

Als we het hebben over televisie kijken is OLED een zeer hoogwaardige speler. De prijzen dalen en deze techniek is voor steeds meer mensen bereikbaar. OLED panelen bestaan echter al jaren in o.a. smartphones. Maar wat is het precies en wat maakt het verschil met “conventionele” LED televisie’s?

Eigen licht

Oled bestaat uit organische deeltjes die zelf licht op kunnen brengen d.m.v. stroomtoevoer. In tegenstelling tot LED is er geen achtergrond verlichting nodig. In een OLED televisie paneel kan elk licht punt individueel aan of uit, hierdoor is het onder andere mogelijk om de ultieme zwart waarde te laten zien.

Door de stroom in het scherm gaan de diodes aan of uit. Door ze compleet uit te zetten kunnen we een donkere nacht laten zien met contouren die we nog nooit eerder op een televisie zagen.

Contrast

Feit is dat OLED een groot contrast kan genereren door de zelf oplichtende licht punten. Door het doven van een licht punt zorgen voor het ultieme zwart in een mooie film. Tevens zorgen de organische deeltjes (de O staat voor: Organic) voor een veel meer natuurlijke verhouding van kleuren. Zo is een groen weiland dus niet oververlicht zoals een LED/LCD televisie u zou laten zien. In tegendeel: gras heeft de groene kleur zoals wij dat in het echt ook zouden ervaren. Met bijna een miljard kleurtinten is OLED een voorloper van zijn tijd.

Extreem dunne OLED schermen

Omdat een OLED scherm geen extra achtergrond paneel nodig heeft om voor de verlichting te zorgen is het mogelijk om ultra dunne schermen te produceren. Deze schermen zijn nog geen millimeter dik. In het design moet er natuurlijk het één en ander verwerkt worden. Een voet of standaard waar de televisie op kan staan, maar ook de elektronica moet ergens plaats nemen. Daarnaast is het zaak om de panelen te beschermen met bijvoorbeeld een omlijsting van plastic of aluminium. Deze factoren maken de tv’s van tegenwoordig iets volumineuzer. Elke fabrikant heeft hier zijn oplossingen voor.

Een LG OLED scherm

OLED en de kijkhoek

Een hele grote factor is de kijkhoek. Stel voor dat een televisie aan de muur gehangen moet worden en dat er een hoekbank aanwezig is. Vanaf het puntje van de hoekbank zult u bij een OLED tv bijna geen verlies zijn, bij een Backlight LCD LED televisie is dit wel anders. De kijkhoek wordt geschat op bijna 180 graden. Dit is nog nooit bereikt door een andere techniek.

De kijkhoek is iets wat op papier misschien niet zo interessant is. Echter wanneer dit bij een demonstratie wordt laten zien ervaart u de ware kwaliteit.

Extreem flexibel

OLED is écht flexibel. De organische panelen kunnen een flink stuk buigen!

De techniek achter oled

LED kennen we al tijden, OLED is een stuk jonger op het gebied van televisie’s. Maar waar staat het voor? Organic Light Emitting Diode. Het deel “Diode” staat voor een kleine lichtbron. Zoals we inmiddels weten kunnen de “organic diodes” zelf oplichten.

Door de organische aspecten is de reactie tijd van het scherm veel sneller dan een kunstmatige lichtopbrengst van een LED televisie. Zo kan het paneel tot wel duizend keer sneller licht aan en uitzetten dan een tv met LED/LCD techniek.

De historie van oled

Smartphone en telefoons waren de eerste producten die wij vast hadden met een organisch scherm. De Nokia N85 is hier een voorbeeld van. Ook grote namen als Samsung, LG, HTC en Sony Ericsson hebben in de eerdere stadia van smartphones gebruik gemaakt van OLED schermen. Het is dus niet zomaar op de markt gekomen maar is al jaren in ontwikkeling. Het enige verschil met nu is dat de schermen veel voordeliger zijn en dus veel bereikbaar zijn voor commerciële doeleinden.

Ook interessant:
– Wat is Quantum Dot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *