Zonnebank man

Is de zonnebank goed of slecht?

De zonnebank, een leuk uitje met veel voor- en nadelen. Is het nu gezond of ongezond om onder de zonnebank te gaan? Krijg je een extra dosis vitaminen of versnelt het de kans op huidkanker? Is het gebruiken van de zonnebank gezond, of schadelijk?

De zonnebank

Dat het een genot is om naar de zonnebank te gaan, is wel duidelijk. Maar minder duidelijk is wat er nou overheerst: de voordelen of de nadelen. Het is dan ook maar moeilijk te zeggen of de zonnebank deugt of niet. Dat komt door het feit dat elk mens verschillend is en de voor- en nadelen dus bij iedereen anders uitpakken.

Voordelen

De kleur

De meest voornaamste reden om naar de zonnebank te gaan is voor veel mensen de kleur die ze ervan krijgen. Het doel is dan altijd om een beetje bruiner te worden. Of dit nou is met de gedachten al op de vakantie gericht, of gewoon om van dat extreem witte af te komen.

Vitamine D

Van UV-stralen, die net zo goed van de zon afkomen, creëert je lichaam vitamine-D. Dit wordt vaak als excuus gebruikt om onder de zonnebank te gaan. Maar naarmate je vaker de zonnebank bezoekt, hoe minder vitamine-D je zult aanmaken. Hoeveel vitamine-D er wordt aangemaakt, hangt af van de leeftijd, de hoeveelheid pigment in de huid en de tijdsduur dat de huid is blootgesteld aan de zon. De vermindering van het gehalte vitamine-D komt dus door verandering van hoeveelheid pigment.
Er wordt wel degelijk vitamine-D aangemaakt wanneer je onder de zonnebank gaat. Het is alleen een zwak excuus om onder de zonnebank te gaan aangezien je lichaam in de meeste gevallen genoeg vitamine-D binnenkrijgt en/of aanmaakt. De vitamine zit namelijk net zo goed in de dagelijkse kost wanneer je gezond eet.

Gezond door de vitamine

De vitamine-D die je aanmaakt zorgt voor veel lichamelijke voordelen. Het is bijvoorbeeld goed voor je botten. Vitamine-D gepaard met calcium zorgen voor gezonde en sterke botten. Daarnaast beïnvloedt de geproduceerde vitamine de spierfunctie. Een tekort zal zorgen voor zwakke spieren en/of spierkrampen. Ook draagt de vitamine zijn steentje bij aan het immuunsysteem van de mens.

Tegen depressie

Het goede gevoel wat de vitamine-D je verschaft zorgt voor een vrolijkere bui. Een aantal deskundigen beweert ook dat dit een goed middel is tegen depressie.

Ontspanning

Het is heerlijk om even te relaxen onder de zonnebank. Je hoeft even helemaal nergens aan te denken en je kunt doen alsof je op vakantie bent. De warme temperatuur gepaard met een hoop licht geef je een intens gevoel.

In tegenstelling tot de zon

Bij een zonnebank kun je, in tegenstelling tot de echte zon, de hoeveelheid straling bepalen die je huid moet verwerken. Door de juiste hoeveelheid te kiezen zul je niet verbranden. Daarbij kan de zon natuurlijk niet 24/7 op Nederland gericht zijn. Ook zullen er wolken in de weg zitten op zomerse dagen. Vanzelfsprekend dat je de zonnebank gewoon aan kunt zetten wanneer je maar wilt.

Nadelen

UV-licht

Het UV-licht wat de zonnebank produceert is net zo schadelijk als dat van de zon. Toch krijgen veel meer mensen problemen aan hun ogen door het felle licht. Twijfel niet om je ogen te beschermen en zet een oogbedekker op.
Voor kinderen is het UV-licht van een zonnebank teveel van het goede. Ga pas onder de zonnebank als je achttien jaar oud bent. De huid is op jonge leeftijd namelijk gevoeliger dan die van oudere mensen. Hierdoor zul je sneller verbranden en wordt het risico op huidkanker een stuk groter.

Huidkanker

Wanneer je met regelmaat de zonnebank gebruikt zul je heus nog niet het slachtoffer worden van de genadeloze huidkanker. Maar wanneer je te vaak of te lang onder “het zonnetje” ligt zal het risico met grote percentages vergroten. Zorg er dus te allen tijde voor dat je niet verbrand onder de zonnebank. Zorg er ten tweede voor dat je huid een goede herstelperiode krijgt. Het is niet nodig om meer dan een maal per twee weken onder de zonnebank te gaan. Zo geef je de huid genoeg tijd om goed te herstellen en zal het risico op huidkanker niet vergroten.

Uitdroging

Als je met regelmaat onder de zonnebank verschijnt zal je huid beginnen met uitdrogen. Als dit op een lange termijn doorgaat, gaat de huid er ouder uitzien en krijg je ongetwijfeld sneller rimpels. Door lange tijd en met regelmaat de huid uit te drogen zal deze er leerachtig uit gaan zien. Je kunt hier wel wat tegen doen. Als je dit wilt tegengaan is het noodzaak om niet te vaak te gaan. Daarnaast kun je wat meer drinken dan je gewend bent om het herstel te bevorderen.

Verslaving

Er zijn mensen verslaafd aan de zonnebank. Het lijkt misschien vrij onschuldig, maar dat is het zeker niet. De regels; niet te vaak en niet te lang onder de zonnebank worden hiermee aan de laars gelapt. Alle nadelen die genoemd zijn worden hiermee naar een hoger niveau gebracht. Dit kan resulteren tot ernstige gevolgen.

Tips voor de zonnebank

Tatoeages en littekens

Net gezette tatoeages en littekens bevatten vaak minder pigment. Minder pigment op een klein oppervlak zorgt voor een snellere verbranding op deze plek. Het is dus slim om deze te bedekken tijdens het zonnen. Sommige kleuren van tatoeages zullen nog minder pigment bevatten dan de rest.

Bescherm je ogen

Bescherm je ogen te allen tijde tegen het licht en de straling. Het is niet verstandig om bijvoorbeeld een boek of tijdschrift te lezen tijdens het zonnen. Geniet, maar geniet veilig.

Gebruik zonnebank oliën

Er zijn speciale zonnebankoliën op de markt te vinden. Deze beschermen je onder andere tegen de UV-A straling. Vraag het personeel in de zonnestudio om meer informatie.

Hydratatie

Vergeet niet genoeg te drinken om uitdroging van de huid tegen te gaan. Daarbij is een partij frisse lucht ook een tip tegen uitdroging van de huid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *