Spelen en praten in bed, kindje laten gaan of iets aan doen

Kind spelen in bed

‘S avond om een uur of 7 lekker naar bed na het ritueel. Tandjes zijn gepoetst, luier is verschoond en de pyjama aangetrokken. Om half 8 plof je eindelijk neer op de bank, maar je hoort nog wat gerommel. “Die kleine is nog wakker maar valt vanzelf in slaap.” Denk je bij jezelf. Totdat hij om half 9 nog aan het spelen is. Grijp je in, of heeft dat geen zin?

Help je kindje in slaap te komen

Stap 1 is toch even nagaan of hij al moe is. Misschien heeft hij geen middagslaapje meer nodig en komt hij erg moeilijk in slaap. Bekijk hier hoeveel uur slaap jouw dreumes, peuter of kleuter nodig heeft.

Afhankelijk van de leeftijd kun je vragen waarom hij of zij niet wilt slapen. Wel moe maar niet slapen? Zorg dan dat je kindje niet al te veel speelgoed kan zien vanuit het bed.

Het slaapritueel

Blijvend belangrijk voor de nachtrust van een kind is de aanloop ernaar toe. Zorg dat er sprake is van een ritueel. Poets bijvoorbeeld altijd eerst de tandjes, trek de pyjama aan en ga naar bed. Voor het slapen gaan nog een verhaaltje is goed voor het ritueel én de ontwikkeling van je kindje.

Slaapkamer en omgeving

In een goed verduisterde kamer slaapt een dreumes en peuter een stuk beter. Creëer een rustige sfeer als je naar bed gaat en let er op dat de kamer opgeruimd is.

Ernaartoe?

Je kent jouw kleintje het best. Ga niet overbodig vaak de kamer in, alleen wanneer je voelt dat het echt nodig is. Als hij huilt, kalmeer hem dan maar maak die situatie niet te gezellig. Zo vermeid je de kans dat er opzettelijk gehuild wordt in de toekomst. Lees bijvoorbeeld geen boekje meer en doe niet te gek op dat late tijdstip.

Spelen in bed adresseren

Natuurlijk is spelen in bed gebruikelijk bij jonge kinderen. Die hebben een fantastische fantasie! Vaak werkt het ook niet om dat ene speeltje of de knuffels af te pakken. Ze spelen net zo makkelijk met een deken, kussen of diertjes die op het bed afgebeeld staan! Het is over het algemeen geen probleem als jouw kindje in bed speelt. Na een uur kun je natuurlijk uitleggen dat dit niet de bedoeling is.

Kind zingt in bed

Een stapje verder van het “spelen in bed”, is zingen. Als jouw kleintje een grote woordenschat heeft bestaat de kans dat er om half 8 lekker gezongen wordt terwijl jij hem toch net naar bed hebt gebracht. Zingen kan vervelend zijn voor een eventueel ander kindje dat probeert te slapen, maar ook voor de ouders. Laat ook het zingen even z’n gang gaan, maar geef na een kwartier streng maar rustig aan dat zingen overdag mag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.