PQI Samsung QLED tv

Wat is Picture Quality Index (PQI)?

Samsung QLED Tv PQI

We komen de PQI waardes van televisies steeds vaker tegen. Met de Picture Quality Index waarde wordt het ons makkelijker gemaakt om tv’s te vergelijken. Samsung tv’s worden beoordeeld met een PQI waarde om gemakkelijk onderscheid te kunnen maken tussen de honderden modellen die er tegenwoordig beschikbaar zijn. Door de vele modelnummers en serienummer kan het vaak lastig zijn om tv’s te vergelijken.

Hoe wordt de PQI gemeten?

De Picture Quality Index waarde wordt beoordeeld met een aantal verschillende factoren. De waardes lopen uit één van 100 tot en met 3700.

  • Helderheid
  • Contrast
  • Ruisonderdrukking
  • Resolutie
  • Kleurbereik
  • Geboden of rechte schermen
  • Motion rate

Helderheid

Samsung kan bewezen de beste waardes in helderheid bewerkstelligen. Door een grote hoeveelheid helderheid kan automatisch een groot contrast worden gecreëerd.

Contrast

De verhouding tussen zwart- en wit waardes.

Ruisonderdrukking

Ruist en artifacts zorgen voor een onaangename televisie ervaring. Dit wordt veroorzaakt door de televisie in combinatie met het signaal. Er zijn dus geen standaard richtlijnen voor. Deze optie kan handmatig worden aangepast om een beter beeld te verkrijgen.

Resolutie

Het aantal pixels in een scherm. Tegenwoordig is Ultra HD een goede standaard. Een Ultra HD (ook wel: 4K) tv heeft 3.840 bij 2.160 = 8.294.400 pixels.

Kleurbereik

“De meest pure kleuren voor het zuiverste beeld”. Dat claimt Samsung, daar zit wat in. Hoe meer kleuren een televisie kan laten zien, hoe realistischer de beelden getoond kunnen worden. Samsung kan tegenwoordig meer dan een miljard kleuren tonen op hun televisie’s en heeft hiermee als eerste een 100% kleurbereik kunnen realiseren.

Geboden of rechte schermen

Een curved televisie heeft andere aandacht nodig dan een rechte tv. De pixels moeten anders geplaatst worden omdat ze in een ronding lopen, hierdoor kan er reductie in andere technieken ontstaan. Een curved tv heeft altijd minder bereik, maar kan in beleving beter in jouw huishouden passen.

Motion rate

Met motion rate zetten we de processor aan het werk. Motion rate zorgt ervoor dat snelle beelden soepel in elkaar over gaan. Dit zorgt voor vloeiende beelden in bijvoorbeeld een actiefilm.

Conclusie

Picture Quality Index zorgt er dus voor dat je deze zeven aspecten niet meer hoeft te vergelijken. Dat heeft Samsung al voor je gedaan! Het enige wat jij nog hoeft te doen is de PQI te vergelijken. Dit versoepelt de zoektocht naar een nieuwe televisie enorm.

Alles wat te maken heeft met de kwaliteit van het beeld wordt dus meegenomen in de meeting voor de Picture Quality Index. Een wiskundig hoogstandje gemeten met hoogwaardig apparatuur wat ons leven weer een stukje gemakkelijker maakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *